Meie lood


„Appikene! Ära seda nüüd küll tee!!! Jumala eest! Ta peksab su läbi, hoiab sind päevad otsa köögis kinni ja võtab lahutusel lapsed käest!”


Noor eestlanna Nele Mohammed, kes elab Egiptuses ja on abielus egiptlasega, räägib, kuidas temast sai tõsimeelne moslem, kes palvetab viis korda päevas ja kannab igapäevaselt hidžaabi…


Kätlin Hommik-Mrabte kommenteerib: ” Kõige hullem on meie tüdrukute jaoks muidugi see, et appi, kuidas nad nii riides saavad käia ja isa või mees sunnib ja nii kole.”


„Ta oli väga aktiivne, tubli, heade hinnetega tüdruk ja ometi hakkas ta moslemiks,” on Kätlin Hommik-Mrabte pidanud oma kodulinnas Kuressaares tihti kuulma.


Tutvudes Eestis oma praeguse abikaasaga olin šokeeritud, kuuldes, et ta on moslem. Olin kuulnud moslemitest palju halba ja kuuldes, et ta on moslem tahtsin lõpetada tutvuse aga ma ei teinud seda siiski. Tundes teda rohkem, sain aru, et ta on oma mõtteviisilt teistsugune, positiivsem ja tervema mõtlemisega.


“…keeldusin olemast meedia ohver ja otsustasin vabaduse kasuks mõelda iseseisvalt ja ISE uurida.”


“Olen umbes seitsmeaastaselt vaadanud erinevaid filme islamist ja kuulanud erinevaid muinasjutte, näiteks „Ali Baba ja 40 röövlit” või muid Araabia muinasjutte. Siis ei teadnud ma midagi sellest, mida ma saaks teha, et moslemiks saada.”


“Kirjeldasid mulle, et see oli kui üks uks, millest pidi sisenema. Ütlesid, et see ei olnud mitte tavaline uks, ja mitte kõik ei näe seda, ja avatud saab see sellele, kes soovib end sellest sisse lasta, ja on selleks valmis.


“Olen moslem – täna, siin ja praegu. Elan veel-mittemoslemite hulgas. Neil on eelarvamused ja minul on eelarvamused. Aga teinekord on need tõesti kõigest alusetud eelarvamused.”


“Minu esimene üllatus oli teadmine, et Allah ei ole mingi tavaline kujujumal vaid sama Jumal, keda kummardavad juudid ja kristlased. Mulle tuli see suure šokina ja käisin ringi ja kuulutasin kõigile seda fakti, nagu mulle oldi avaldatud mingi varjatud saladus. “


Peale moslemitest vanemate järeltulijate on tänapäeval Eestis ka päris palju selliseid moslemeid, kelle jaoks islam ei ole mitte perekonnatraditsioon, vaid isiklik valik. Meid on nii eesti, vene kui ka muu emakeelega elanikkonna seas, aga me kõik oleme Eesti moslemid – eesti emakeelega, Eesti kodakondsusega – Eestis või väljaspool Eestit elavad Eesti moslemid. Pikk versioon siit

Eesti moslemid on ka Facebookis

Lugejad pidasid seda artiklit kasulikuks. Kuidas on lood teiega?